We merken dat er met de Coronacrisis op dit moment veel onduidelijkheid ontstaat over het nestje pupkes van Diantha. We willen graag een paar dingen duidelijk maken, om zorgen weg te nemen en uit te leggen hoe wij omgaan met de situatie op dit moment. Want een uitzonderlijke situatie vraagt om een creatieve, flexibele houding. Van ons, en jullie hebben we daarbij zeker nodig!

Op dit moment zijn de pupkes net zes weken. We krijgen vragen van mensen die het liefst nu hun pupke al zouden willen ophalen. Natuurlijk begrijpen we dit, het liefst hebt u uw pupke zo snel mogelijk thuis. Toch kunnen we hierin jullie niet tegemoet komen. Zes weken is voor een puppie echt te jong. Uiteraard kunnen we nu met de puppies geen drukte opzoeken buitenshuis, maar dit neemt niet weg dat we binnenshuis wél socialiseren. Daarnaast leren puppies in deze tijd nog veel van hun moeder. Wanneer een pup voor de negende week bij de moeder vandaan wordt gehaald, leidt dit op latere leeftijd tot ongewenst gedrag (zoals zindelijkheidsproblematiek e.d.).

We vragen dan ook jullie begrip en geduld met de pupkes. Zodra de puppies naar de nieuwe baas kunnen, zullen we te zijner tijd zoeken naar een passende oplossing. Dit duurt dus in ieder geval nog drie weken. Wees dus niet bang dat de puppie niet bij u zal kunnen komen wonen! In de tussentijd kan er uiteraard gebeld worden en zullen er regelmatig foto’s geplaatst worden van de pupkes. Bij verdere vragen, kunt u uiteraard contact opnemen.

Informatie

Verplichte registratie bij aangewezen databank
Vanaf 1 april 2013 geldt er in Nederland een verplichting om honden te chippen en registreren.

De chip- en registratieverplichting komt (in het kort) neer op het volgende:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd door de fokker.
  • Bij verkoop van de pup aan de pupkoper moet de fokker de registratie van de pups weer wijzigen binnen twee weken als verkocht.  
  • De pupkoper dient de pup binnnen twee weken te registreren op zijn naam.
  • Deze registratie staat los van de registratie in het stamboek. Fokkers en pupkopers dienen de honden separaat te registreren bij een aangewezen databank zoals Databank Honden.
  • Voor importhonden geldt dat alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, binnen 2 weken moeten worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.
  • Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Denk hierbij aan verhuizen, verkoop van een hond, overlijden van een hond, etc. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.


Registreer je honden op Databank Honden
De Raad van Beheer biedt fokkers en hondeneigenaren de verplichte registratiedienst aan via Databank Honden (www.databankhonden.nl).
Databank Honden voldoet aan alle eisen en is een door het het ministerie aangewezen databank. Dit is een makkelijk toegankelijke service, die openstaat voor alle fokkers en eigenaren van honden. Voor zowel rashonden als niet-rashonden.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.databankhonden.nl.

 


Voor meer informatie over het duurzame fokbeleid van de Raad van Beheer zie www.houdenvanhonden.nl

 

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren ingesteld voor neutrale en verantwoorde informatie aan potentiële pupkopers. De Raad van Beheer adviseert pupkopers om voor de aanschaf  informatie in te winnen bij het LICG via de bijsluiters en de website www.licg.nl.


Meer informatie over de gezondheid van de Engelse Cocker Spaniel en hoe een goede combinatie tot stand komt vindt u onder De gezondheid.

 

Copyright © 2014 engelse-cockers.nl All Rights Reserved.

Engelse Cocker Spaniel Rasstandaard

Publicatie datum van de FCI-Standard N° 5: 8 Oktober 2012.
Land van herkomst: Groot Brittannië

 

 

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)
SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B – 6530 Thuin (Belgique)

 

Oorspronkelijke tekst bekijken, klik hier.            

Algemeen voorkomen

Vrolijke, altijd kwispelende, stevige, sportieve jachthond. Evenredig gebouwd en compact. Afmetingen evenredig van de schoft tot aan de grond, en van de schoft tot aan de staartaanzet.

Eigenschappen
Vrolijke aard met een altijd kwispelende staart, laat een kenmerkend beweeglijk gangwerk zien, vooral wanneer de hond een spoor volgt. Niet bang om in zware dekking te duiken en te jagen. Toont levendigheid bij het volgen van geur en is zeer attent.

Karakter
Zachtaardig en aanhankelijk. En toch vol levenslust en uitbundigheid.

Hoofd en schedel
Vierkante voorsnuit met een uitgesproken stop tussen neuspunt en achterhoofdsknobbel. Goed ontwikkelde schedel; mooi besneden, niet te fijn noch te grof. Geen uitstekende jukbeenderen. Neus voldoende breed voor sterk reukvermogen.

Ogen
Vol, maar niet te prominent en nooit uitpuilend. Donkerbruin of bruin, maar nooit licht. Bij de leverkleuren, zoals leverschimmels en leverbonte honden, is donker hazelnoot in overeenstemming met de kleur van de vacht toegestaan. Intelligente en zachte uitdrukking, maar ogen tevens klaarwakker, attent en vrolijk. Goed aangesloten oogleden.

Oren
Lobvormig, laag aangezet ter hoogte van de ogen. Dunne oorlappen, die tot aan de neuspunt reiken. Goed bedekt met lang, recht, zijdeachtig haar.

Gebit
Sterke kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. dat de boventanden voor de ondertanden scharen en recht in de kaken zijn geplaatst.

Hals
Matig lang, gespierd. Fraai overgaand in schuine schouders. Geen keelhuid.

Voorhand
Schuine en droge schouders. Benen hebben sterke botten, zijn recht en voldoende kort voor een geconcentreerde kracht. Niet te kort, waardoor de enorme inspanning waartoe dit prachtige jachthondje in staat moet zijn, belemmerd zou worden.

Lichaam
Sterk, compact. Borst goed ontwikkeld met diepe borstkas, voorborst niet te breed noch te smal. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen, breed, met sterke, rechte ruglijn, die aan het einde van de lendenen tot aan de staartaanzet iets afloopt.

Achterhand
Breed, rond, zeer gespierd. Benen hebben sterke botten, goede hoeking, laag geplaatste spronggewrichten voor veel stuwkracht.

Voeten
Stevig, dikke voetzoolkussens, kattenvoeten.

Staart
Iets onder de ruglijn aangezet. Moet bij actie vrolijk zijn en recht naar achteren gedragen worden, nooit omhoog. Na 31 augustus 2001 is er in Nederland een coupeerverbod van de staarten. Voor deze datum geboren honden mogen een gecoupeerde staart hebben maar nooit te kort of te lang, waardoor de voortdurende vrolijke beweging belemmerd zou kunnen worden.
Ongecoupeerde: Licht gebogen staart, van middelmatige lengte en in verhouding met de omvang van het lichaam, voor een uitstraling vol evenwichtigheid. Idealiter reikt de staart niet tot onder de hak. Sterk aan de wortel en toelopend tot een fijne tip. Goed bevederd, in overeenstemming met de vacht. Levendig in actie, uitgevoerd op een niet hoger niveau dan van de rug, en nooit zo laag is dat verlegenheid aangeeft.

Gangwerk/beweging
Zuiver in de beweging met goede stuwing waarbij de grond goed wordt beslagen.

Beharing
Glad, zijdeachtig van structuur, nooit stug of golvend, niet te overvloedig en nooit krullend. Goede bevedering aan de voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken.

Kleur

Eenkleuren:
Zwart, rood, goud, lever (chocolade), black and tan, lever en tan. Enkel een beetje wit toegestaan op de borst.

Bonten:
Tweekleuren: Zwart en wit, oranje en wit, lever en wit, lemon en wit.
Driekleur: Zwart, wit en tan en lever, wit en tan.
Schimmels: Blauwschimmel, oranjeschimmels, leverschimmels, blauwschimmel en tan, leverschimmel en tan.

Iedere kleur of aftekening anders dan bovenstaande is ongewenst.

Afmetingen

Hoogte 39-41 cm voor reuen en 38-39 cm voor teven.
Gewicht ongeveer 13 -14.5 kg.

 

FOUTEN: Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd dient in verhouding staan tot de ernst en het effect op de gezondheid en het welzijn van de hond en van zijn vermogen om zijn traditionele taken uit te voeren.

Diskwalificerende fouten:
• Agressief of erg schuw.
• Elke hond die duidelijk fysieke of gedragsabnormaliteiten moet worden gediskwalificeerd.

NB: Reuen moeten twee duidelijk normale testikels hebben die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

De gezondheid van de Engelse Cocker Spaniel

 
Zoals bij de meeste hondenrassen komen er ook bij de Engelse Cocker Spaniel een aantal erfelijke afwijkingen voor.
In de populatie van de Engelse Cocker Spaniel zijn dit oogaandoeningen (PRA en cataract), nieraandoening (FN), neurologische aandoening (AON) en heupdysplasie (HD).
Alle honden waar mee wij fokken worden op al deze erfelijke aandoeningen DNA getest. Ook wordt er goed naar het karakter van de ouderdieren gekeken.
Door op deze selectieve en serieuze wijze te fokken, hopen wij gezonde en lieve Engelse Cocker Spaniels aan de populatie toe te kunnen voegen.
 
Hieronder uitleg over de meest voorkomende erfelijke aandoeningen.
 
 

PRA

PRA (Progressive Retinal Atrophy) is een erfelijke oogaandoening. Er zijn verschillende types PRA die ervoor zorgen dat het netvlies van het oog geleidelijkaan degenereert (Antagene). Het zicht wordt belemmerd en leidt uiteindelijk tot blindheid. De meest voorkomende bij Cockers is GPRA (General Progressive Retinal Atrophy) ook bekend als prcd-PRA. Het gevolg is nachtblindheid die uiteindelijk leidt tot volledige blindheid. Het is een autosomaal recessieve erfelijke aandoening, d.w.z. dat een kopie van het PRA gen van elk van beide ouders moet overgeërfd worden om tot uiting te komen. Er zijn drie genetische categorieën: de Cocker kan vrij  (geen kopieën van het gen), drager (één kopie van het gen) of lijder (twee kopieën van het gen) zijn. De vrije en dragers zijn gezonde honden. De drager kan het PRA gen echter doorgeven aan zijn nakomelingen. De lijder zal PRA ontwikkelen en zal altijd één kopie aan zijn nageslacht doorgeven. Met een klinisch oogonderzoek kan de dierenarts vaststellen of de hond PRA vertoont op het moment van het onderzoek, maar niet of hij het draagt en dus kan doorgeven of lijder is en het later pas zal ontwikkelen. Ondertussen bestaat er een DNA test die prcd-PRA kan opsporen. Uit deze test blijkt of de hond vrij, drager of lijder is. Dit is belangrijk om te weten bij het fokken. Een drager van het gen mag met een vrije hond gekruist worden, omdat uit deze combinatie nooit lijders zullen worden geboren.

 

FN

FN (Familial Nephropathy) is een fatale nieraandoening bij jonge Cockers. In de jaren tachtig kwam deze aandoening veel voor in Engeland. Men is deze aandoening dan ook grondig gaan onderzoeken. Het gaat om de verschrompeling van de nieren op jonge leeftijd. De hond zal opvallend meer drinken en urineren. Zijn eetlust zal vervolgens dalen en er treedt gewichtsverlies op. De hond wordt lusteloos en moet braken. Het tandvlees wordt bleek. Uiteindelijk zal de hond sterven door het volledig falen van de nieren. De aandoening erft autosomaal recessief over. Het chronisch nierfalen uit zich op een leeftijd tussen 6 maanden en 2 jaar. Het is zeer moeilijk om recessieve kwalen te overwinnen omdat een hond drager kan zijn en het ongemerkt kan doorgeven. De aandoening komt nu veel minder voor, omdat er een DNA-test voor deze aandoening is ontwikkeld om zo de dragers van FN opsporen. Ook voor FN geldt dat een drager van het gen gekruist mag worden met een hond die vrij is van deze aandoening, omdat uit deze combinatie nooit lijders zullen worden geboren.

 

Oogaandoeningen

Naast de hierboven besproken PRA, kan de Cocker ook de volgende oogaandoeningen vertonen: cataract (staar of vertroebeling van de ooglens), MPP (Membranis Pupilaris Persistance), distichiasis (kleine haartjes op de normaal gezien onbehaarde ooglidrand), entropion (het naar binnen krullen van de oogleden) en ectropion (het naar buiten krullen van de oogleden). Op deze aandoeningen wordt een hond jaarlijks getest door middel van een ECVO-test  door een erkende oogspecialist van de Raad van Beheer. De uitslagen zijn te bekijken bij de Online Gezondheidsonderzoeken van de Raad van Beheer. Voor de fokkerij geldt dat honden die (voorlopig) “niet vrij” zijn van erfelijke aandoeningen, niet mag worden gefokt. Een uitzondering hierop is ‘distichiasis’. Deze uitzondering is gemaakt, omdat een heel groot deel van de Engelse Cocker Spaniel populatie deze aandoening heeft. Als alle honden met distichiasis uit de fokkerij zouden worden gehaald, dan zou het ras binnen afzienbare tijd uitgestorven zijn.

 

HD

HD (Heupdysplasie) is een heupaandoening. Door een afwijking aan het heupgewricht kan er artrose ontstaan wat pijnlijk is voor de hond. Er zijn verschillende gradaties gaande van A (= goede heupen) tot E (= zeer slechte heupen). HD komt vooral voor bij grotere rassen, maar het kan ook kleinere honden treffen. HD is een multifactoriële aandoening, d.w.z. dat er meerdere factoren een rol spelen. Dit zijn enerzijds erfelijkheid en anderzijds externe factoren zoals voeding en beweging. Om te bevestigen of een hond HD heeft wordt een röntgenfoto genomen. Er mag enkel gefokt worden met honden die de eindbeoordeling HD-A, HD-B en HD-C hebben, waarbij honden met een C beoordeling uitsluitend mogen worden gekruist met honden die A-heupen hebben. De uitslagen zijn te bekijken bij de Online Gezondheidsonderzoeken van de Raad van beheer.

 

AON

Adult Onset Neuropathie wordt ook wel Late Onset Neuropathie genoemd en is een progressieve ziekte waarbij de honden steeds zwakkere bespiering krijgen. Het is een neurologische afwijking en is autosomaal recessief. De eerste tekenen zien we rond de leeftijd van 7-9 jaar. Het gangwerk van de hond wordt instabiel, voornamelijk in de achterhand. De hond gaat  breed staan in de achterhand en houdt de hakken lager bij de grond. De zwakte kan ook doorslaan naar de voorhand.  Als een hond met AN in alle gewrichten aangetast is verliest hij zijn mobiliteit en is er kans dat de hond moeite krijgt met slikken. De neurologische afwijking wordt erger in de loop van 3 tot 4 jaar. Deze ziekte is tot nu toe alleen bij de Engelse Cocker Spaniel geconstateerd, voornamelijk bij een kleurige, maar het komt ook bij meerkleurige cockers voor. Een hond met AON heeft geen pijn.

 

Tot slot

Om gezondheid- en gedragsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten zoeken wij, op een selectieve manier, naar een goede combinatie van ouderdieren. Toch biedt deze zorgvuldigheid geen garantie op een gezonde hond omdat voor andere, binnen het ras voorkomende, afwijkingen dan hierboven genoemd, geen DNA tests beschikbaar zijn.

 

Copyright © 2014 engelse-cockers.nl All Rights Reserved.

Kennelregistratie

Copyright © 2014 engelse-cockers.nl All Rights Reserved.

Wat is een Stamboom?

De stamboom is niet alleen een afstammingsbewijs, maar ook een kwaliteitsbewijs. Het geeft aan dat de fokker en de fokhonden voldoen aan alle regels die opgesteld zijn door de Raad van Beheer.

 

 

 

 

 

Wat staat er op een stamboom?

  • Het ras van uw hond.
  • De namen van de vaders en moeders, groot- vaders en moeders en overgroot- vaders en moeders, drie generaties.
  • De kleur van uw hond, het geslacht, het nestnummer (elk nest wordt opgegeven bij de Raad van Beheer) en een NHSB nummer.
  • De naam van de fokker.
  • Het registratienummer (chipnummer) van uw hond.
  • De geboortedatum van uw hond.
  • Een kwaliteitsaantekening

 

Waarom een stamboom?

  • U weet dat uw hond verantwoord is gefokt en wie de ouders van het nest zijn.
  • Dat de dekking is gecontroleerd door de Raad van Beheer en dat uw pup geregistreerd wordt.
  • De pups worden als ze ongeveer 7 weken oud zijn gecontroleerd en gechipt door de Raad van Beheer.
  • Vanaf 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs.
  • U weet dan zeker dat uw aankoop een gezonde-, geregistreerde-, raszuivere pup is.
  • Op de stamboom staat het internationale teken van de F.C.I.

    Hier aan kunt u zien dat uw hond gecontroleerd en geregistreerd is. Bovendien staat er op de stamboom een kwaliteitsaantekening. Zo weet u of de pups gezond zijn gefokt volgens het gezond fokken met fairfokbeleid. Hierdoor is de stamboom niet alleen een afstammingsbewijs, maar ook een kwaliteitsbewijs.

 

 

Copyright © 2014 engelse-cockers.nl  All Rights Reserved.

De Martinidogshow, zondag 1 maart 2015 in Groningen

Vandaag was het dan zover, voor kleine Diantha haar eerste show. Ondanks alle commotie op en over de show in Groningen om de willekeurige beoordelingen en keurwijze van de keurmeester heeft Diantha toch nog de beoordeling goed gekregen. De willekeur van de keurmeester blijkt uit de beoordeling van Caine, hij kreeg ook de beoordeling goed terwijl hij op de vorige show uitmuntend tweede plaatsing haalde. Voor veel exposanten een teleurstellende dag.

De uitslagen vielen beiden wat tegen maar toch met deze beoordeling wel een bevestiging dat Diantha en Caine beiden aan de rasstandaard voldoen.

 

 

De Martinidogshow, 2 maart 2014 in Groningen

Caine heeft voor de tweede keer de Martinidogshow gelopen in Groningen. In de tussen klasse, een echte show. Deze keer werd Caine geshowd door zijn eigen baasje, Josina Hitman - de Vries, wat voor hem veel beter is. Hij deed het keurig, baas en hond waren goed op elkaar ingespeeld.

Caine haalde de uitslag uitmuntend tweede plaatsing, waar wij allemaal heel erg blij mee zijn.

 

 De Martinidogshow, 2 maart 2013 in Groningen

Caine heeft vandaag de Martinidogshow in Groningen gelopen. Het reutje uit het eerste nestje van Lily. Hij heeft de mooie uitslag Belovend gekregen.

Onderstaande foto, Annie met Caine bij  keurmeester Mw. Annaliisa Heikkinen (Finland).

 

De Martinidogshow, 4 maart 2012 in Groningen 

Lily en Prisca zijn naar de Martinidogshow geweest in Groningen en hebben mooie uitslagen gehaald. Lily haalde de kwalificatie Zeer goed en Prisca Zeer goed met een vierde plaatsing.

Beide cockertjes hebben nu een goede beoordeling, Zeer goed met vierde plaatsing.

 

 

De Winnershow, 27 november 2011 in Amsterdam

Lily en Prisca zijn voor het eerst naar een show geweest, de Winner show van Amsterdam en hebben beiden een mooie uitslag gehaald. Lily heeft een vierde plaatsing met een kwalificatie Zeer goed en Prisca heeft de kwalificatie Zeer goed gekregen. Het showlopen liet wel wat te wensen over maar toch, ze hebben het wel in zich. Volgens de keurmeester lieten zij daardoor te weinig zien. Door nu een ringtraining te volgen hopen wij dat Lily en Prisca meer van zich laten zien.

 

De Winnershow, 30 november 2008 in Amsterdam

Aika heeft zondag 30 november een mooie show gelopen, de Winnershow van Amsterdam. Ze haalde de uitslag Uitmuntend, voor Aika en de kennel een belangrijke kwalificatie. Deze kwalificaties zijn één van de voorbereidingen om te gaan fokken. De honden waar mee gefokt gaat worden moeten voldoen aan de eisen die gesteld zijn door de rasverenigingen. Daaronder valt dat er een aantal showkwalificaties behaald moeten worden. De honden worden beoordeeld door een keurmeester, zowel lopend (dit is het gangwerk) als in stand op de tafel (exterieur).

 

De IJsselshow , 14 september 2008 in Zwolle

Aika haar eerste show, de IJsselshow in Zwolle op 14 september 2008. Het was voor Aika wel even wennen, zoveel viervoeters om haar heen maar ze liet zich niet kennen. Zonder dat ze deel had genomen aan ringtraining liep ze haar show met een air of was het dagelijkse kost voor haar. Aika liep haar rondjes met opgeheven hoofd, showde goed en had een goede uitstraling. Ze haalde een vierde plaatsing met de kwalificatie Zeer goed.

 

 

Copyright © 2014 engelse-cockers.nl  All Rights Reserved.
Design by Joomla 1.6 templates